Skip to main content

Κέντρο Τύπου

Προσομοίωση Πλανηταρίου από τη Uni Systems

  

Πρωτοποριακό έργο για το ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών του Μουσείου Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ) στη Θεσσαλονίκη

Με ένα καινοτόμο έργο ξεκίνησε το 2009 για τη UniSystems. Ένα φιλόδοξο έργο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, που στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα στο εργαστήριο ψηφιακών παραγώγων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης, να δημιουργεί αυτοτελείς και διαδραστικές αστρονομικές παραστάσεις, για το Πλανητάριο του Κέντρου.

Πρόκειται ουσιαστικά, για προγράμματα προσομοίωσης Πλανηταρίου, τα οποία το προσωπικό του Κέντρου θα είναι σε θέση να δημιουργεί μετά την εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα λάβει στο πλαίσιο του έργου.

Με την ολοκλήρωσή του, εξελίσσονται σημαντικά οι δυνατότητες παραγωγής του Κέντρου ΝΟΗΣΙΣ, καθώς θα παράγεται ψηφιακό υλικό πλανηταριακού τύπου, με φωτορεαλιστικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, ενώ θα υπάρχουν και επιπλέον διαθέσιμες δυνατότητες για τη δημιουργία: α) πολυμεσικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε οθόνες αφής, αλλά και στην ιστοσελίδα του Κέντρου, β) οπτικοακουστικού υλικού εκθέσεων για την εικονική παρουσίαση εκθεμάτων γ) παραγωγής βίντεο για επιστημονικά θέματα και δ) γραφιστικών εργασιών για παραγωγή μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεων.

Παράλληλα, εξειδικευμένος εξοπλισμός και λογισμικό θα εγκατασταθούν και στην αίθουσα προβολής του Πλανηταρίου, τα οποία θα αφορούν σε σύστημα ψηφιακής απεικόνισης πραγματικού χρόνου στο θόλο του.

Η UniSystems, αξιοποιεί πλήρως τις εξελιγμένες δυνατότητες της τεχνολογίας προσφέροντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, το λογισμικό και την εκπαίδευση που απαιτείται, προκειμένου το ΝΟΗΣΙΣ να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τους στόχους του, μεταξύ των οποίων εντάσσονται η προστασία της τεχνολογικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς, η εξοικείωση του κοινού με τα θέματα τεχνολογίας και η διάδοση του πνεύματος καινοτομίας.

Το έργο, ύψους €805.000, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2009 και θα είναι ένα ακόμη έργο της UniSystemsπου θα αλλάξει τα τεχνολογικά δεδομένα της χώρας μας, εφόσον είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται κάτι αντίστοιχο.

ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ