Η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, ανακοινώνει τη διάθεση της πλατφόρμας ανοιχτής αρχιτεκτονικής City4Life που αναπτύχθηκε για να υλοποιήσει το όραμα μιας ολιστικά Έξυπνης Πόλης, διασυνδέοντας εφαρμογές και συστήματα μεταξύ τους και δημιουργώντας ένα πλαίσιο ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών με επίκεντρο τον πολίτη.
Η πλατφόρμα City4Life είναι βασισμένη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα Ευρωπαϊκών προτύπων (FIWARE), και διασυνδέει τρίτα, υφιστάμενα ή μελλοντικά, συστήματα όπως για παράδειγμα συστήματα BackOffice, ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, συγκέντρωσης αστικών απορριμμάτων, παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα/περιβάλλοντος κ.α. Αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Internet of Things (IoT), και ενσωματώνει λειτουργικότητα εκθετικών τεχνολογιών όπως 5G, Virtual Reality/Augmented Reality, Digital Twins, αλγορίθμους Artificial Intelligence και Machine Learning, ενώ παρέχεται και σε Cloud για μεγαλύτερη ευελιξία.
Με τo Εργαστήριο Έξυπνης Πόλης (Urban Living Lab), ένα module της City4Life, ολοκληρώνεται η συνολική λύση με μια εργαλειοθήκη που επιτρέπει, μέσα από ένα δυναμικό περιβάλλον, την ανάλυση, σύνθεση, και επίλυση προκλήσεων που θα απασχολήσουν τους Δήμους και τους Δημότες στο μέλλον, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο συμμετοχής και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών.
Η σχεδίαση της πλατφόρμας ακολουθεί την οικοσυστημική προσέγγιση δημιουργώντας ένα συνεργατικό πλαίσιο μεταξύ πόλεων, εταιρειών και φορέων. Η Uni Systems ως Gold Member του FIWARE Foundation αντιπροσωπεύει και λειτουργεί το FIWARE iHUB για την Ελλάδα, προσφέροντας ένα πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας για την υποστήριξη και την υιοθέτηση μιας ανοικτής αρχιτεκτονικής Έξυπνων Πόλεων, με μεγάλη εμπειρία και γνώση από πολλές διεθνείς επιτυχημένες υλοποιήσεις έξυπνων πόλεων.
Τέλος, η ανάπτυξή της πλατφόρμας ακολουθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επένδυση σε λογισμικό ανοικτού κώδικα, η υιοθέτηση του οποίου αυξάνει τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα, διευκολύνει την πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίησή του και επιτρέπει την ανάπτυξη καινοτομίας. Συμμορφώνεται δε, με τις προδιαγραφές τυποποίησης που προωθούνται από μεγάλες διεθνείς κοινότητες και οργανισμούς, όπως οι FIWARE, GAIA-X, International Data Spaces Association.