Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου, 2021 – Η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, σε κοινοπραξία με τη Unisys (επικεφαλής) και τη Wavestone ανακοινώνουν την υπογραφή τετραετούς σύμβασης για την υποστήριξη σειράς υπηρεσιών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Πληροφορικής Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης (eu-LISA). Η κοινοπραξία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα αφορούν στο σχεδιασμό μεγάλων ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφορικής για την υποστήριξη του eu-LISA. Η σύμβαση έχει μέγιστη αξία τα 181 εκατομμύρια ευρώ και ανατέθηκε στη κοινοπραξία με γνώμονα τη σε βάθος τεχνογνωσία της αγοράς που διαθέτουν τα μέλη της.
Η σύμβαση που υπογράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 καλύπτει εύρος υπηρεσιών, μέσω του οποίου η κοινοπραξία θα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ό,τι αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον καθορισμό και το σχεδιασμό νέων υπηρεσιών και συστημάτων, διαχείρισης έργων, δοκιμών, ελέγχων διαλειτουργικότητας και ποιοτικού ελέγχου της υλοποίησης των πολλαπλών κρίσιμων ΤΠΕ προγραμμάτων του Οργανισμού. Το πλαίσιο του έργου περιλαμβάνει ακόμη ουσιαστική υποστήριξη στην ανάπτυξη νέων έξυπνων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της βιομετρικής ταυτοποίησης και την υποστήριξη της κινητικότητας, καθώς ο eu-LISA αναβαθμίζει και βελτιστοποιεί τη διαχείριση της ροής των επιβατών. Τα εν λόγω έξυπνα συστήματα αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά τις διαδικασίες των ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη μειώνοντας τους χρόνους αναμονής στα σύνορα και παρέχοντας υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας.
Η σύμβαση ανατέθηκε στην κοινοπραξία μέσω του πλαισίου δημόσιων διαγωνισμών Transversal Engineering Framework (TEF) που περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τον έλεγχο και την υποστήριξη των βασικών επιχειρησιακών συστημάτων του οργανισμού, καθώς και υλοποιήσεις διαλειτουργικότητας. Βάσει της σύμβασης, η κοινοπραξία θα είναι υπεύθυνη για την παράδοση κρίσιμων υποδομών διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι απαιτήσεις συμμόρφωσης, ασφάλειας και προστασίας δεδομένων θα τηρούνται στο υψηλότερο επίπεδο.
Η κοινοπραξία επιλέχθηκε για τη μακρόχρονη και σε βάθος τεχνογνωσία της σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία και το σχεδιασμό του Ελέγχου των Συνόρων της Ε.Ε., καθώς και για την εμπειρία της στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στην υλοποίηση και λειτουργική διαχείριση κρίσιμων επιχειρησιακών συστημάτων ΤΠΕ . Αυτή η εξειδίκευση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας των μελών της κοινοπραξίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την εκτέλεση έργων ΤΠΕ που υποστηρίζουν τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα Έξυπνα Σύνορα. Οι εξειδικευμένες ομάδες της κοινοπραξίας θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδιασμού, δια-λειτουργικότητας και ελέγχου υλοποίησης και λειτουργίας των ΤΠΕ υποδομών του eu-LISA.
«Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα από δέκα χρόνια και η νέα αυτή σύμβαση αντιπροσωπεύει την αφοσίωση της ομάδας και τη σε βάθος γνώση της αγοράς στον τομέα της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων», δήλωσε ο Bill Brown, Senior Vice President and General Manager, Business Platforms and Services της Unisys. «Η τεχνολογία έχει σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης και καλύτερης Ευρώπης και είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε τον eu-LISA και συνεισφέρουμε στην επίτευξη του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου οράματος του. Μέσω αυτής της ξεχωριστής κοινοπραξίας έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε τις διαρκείς ανάγκες μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που επεκτείνεται και διευρύνει την αποστολή της, υλοποιώντας βέλτιστες υπηρεσίες για ευκολότερα ταξίδια και για την ενίσχυση της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων στην Ευρώπη.»
Ο Νίκος Ψιμόγιαννος, Διευθυντής της Επιχειρηματικής Μονάδας Εξωτερικού της Uni Systems, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς η εμπιστοσύνη του eu-LISA όπως αποτυπώνεται στη συμμετοχή μας σ’ αυτή την εξαιρετικά στρατηγική σύμβαση για τον Οργανισμό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Το σημαντικό μέγεθός της και η κρισιμότητα των υπηρεσιών της στην αποστολή του Οργανισμού για την εφαρμογή των πολιτικών ασύλου, διαχείρισης των συνόρων και μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνουν τη σταθερότητα της θέσης της Uni Systems στην ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ, στην οποία δραστηριοποιούμαστε υποστηρίζοντας τη στρατηγική των πελατών μας σε 26 χώρες. Σηματοδοτεί δε, τη διεθνή επιτυχία της ομάδας μας και επιβραβεύει το ταλέντο, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση των ανθρώπων μας στο όραμα και τις αξίες μας.»
Σχετικά με τον eu-LISA
Ο eu-LISA είναι ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε με την κρίσιμη αποστολή να παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση για την επιχειρησιακή διαχείριση συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας, τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των πολιτικών ασύλου, διαχείρισης των συνόρων και μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο eu-LISA ιδρύθηκε το 2011 για να ενισχύσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης εργαλείων και τεχνολογιών πληροφορικής. Ένα καίριο μέρος της αποστολής του είναι να προσφέρει ειδική τεχνολογία για τη διασφάλιση της προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών και την αύξηση της εσωτερικής ασφάλειας.
Ο Οργανισμός διαχειρίζεται σήμερα το Eurodac, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS) και το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS). Επιπλέον, ο eu-LISA αναπτύσσει το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES), το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης για Ταξίδια (ETIAS) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου - Υπήκοοι τρίτων χωρών (ECRIS-TCN).